TAI CHI CHUAN

“Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe.”

Sri Chinmoy

Tai Chi Chuan je terapeutsko- borilačka vještina, zasnovana na principima tradicionalne kineske medicine i taoističke filozofije. Danas se Tai Chi masovno prakticira diljem svijeta, prvenstveno kao vježba za zdravlje i dugovječnost, te za postizanje unutarnjeg mira, sklada i ravnoteže između tijela, uma i duha.

Kada ga predano vježbamo, Tai Chi nas poput velike rijeke odnosi u bezvremensko stanje opuštenosti i mira, te nas ostavlja s osjećajem lakoće i zadovoljstva. Pokreti su lagani, mekani i kružni, izviru jedan iz drugoga, bez zastoja, od početka do kraja vježbe. Suština je vježbanja izvoditi pokrete u stanju stalne i duboke opuštenosti, uz pažnju i svjesnost koja prati svaki naš pokret, poseban položaj svakog dijela tijela, udisaj i izdisaj – stvarajući tako skladnu cjelinu.

Smirenost izvana doprinosi buđenju iznutra; smirenost uma i opuštenost tijela dovode do buđenja vitalne energije (chi) i njenog slobodnog kolanja tijelom, što u konačnici dovodi do zdravlja, mira i zadovoljstva. Stoga se Tai Chi još naziva i „meditacijom u pokretu“.

Pročitaj više na:

SPORTSKI TAI CHI CHUAN